Senaste inläggen

Av LHC Västra Götaland - 25 november 2008 15:18

Maria har skickat mig recepten på de tre gröna drinkar som Ulla Robertsson mixade den 15 november.


Drink 1 tas före frukost:

1 tsk Supergreens pulver: utrensande, uppiggande, blodsockerreglerande och basbildande. Mixas tillsammans med ananasjuice (man kan ta en färsk ananas istället för färdig juice)


Drink 2 var en mättande dryck:
Mixa rismjölk (eller havremjölk)

Banan(som innehåller kalium och är basbildande)

Äpple(antioxidanter),

Avocado (vitamin E)

Linfröolja(omega3)

Några droppar Mariatisteln Silymarin

Några droppar Bublerum

Några tabl. ProBion.

Med den här drycken kan du stå dig i flera timmar.

Drink 3 var en utrensande dryck:

Mixa blåbärsjuice

banan

frysta blåbär

Ultra clear pulver(utrensande kosttillskott)

Linfröolja

Solrosskott.

Av LHC Västra Götaland - 20 november 2008 18:57



Lördag 22 november, kl 12.00, Jungmansgatan 24 (nära Plikta)

Vi träffas på Vitalisklinken och har en härligt uppfriskande och livgivande dag. Vi gör röllekaomslag, gör läkeerytmi och äter en god vegetarisk soppa. Vi ska också få veta lite mer om Mistel, en ört som antroposoferna använder som medicin.



Av LHC Västra Götaland - 17 november 2008 09:48


För drygt en vecka sedan var jag på mitt årliga läkarbesök på infektion. Jag såg extra mycket fram emot besöket eftersom jag bett dem testa, förutom ALAT och ASAT, även järn- och ferritin. Till min smala lycka visade det sig att mina värden var bra och höll sig inom normalgränsen. Jag kunde sluta oroa mig för iron overload.
s-järn 15 (9-34)
s-ferritin 44 (15-150)

Men räcker dessa blodprover? Iron overload diseases association påpekar att Hemoglobin (Hb) inte indikerar järnstatus utan föreslår ytterligare två andra prover. En komplett undersökning innehåller även Total binding capacity (TIBC) och Transferrinmättnad. Alla som beställt kopior på sina labbsvar från infektion kan hitta rutorna för de fyra olika järnvärdena ganska långt ned på pappret.

Att läkare i betydligt större utsträckning än hittills borde kontrollera patienternas järnvärde påpekar Iron overload diseases association på sin websida (se nedan). Jag tog därför upp frågan med min läkare på infektion som då försäkrade att man vid varje biopsi letar efter upplagrat järn i levern. Om någon har ett järnöverskott behandlas det med phlebotomy (åderlåtning). När jag kikade i mina journalblad såg jag mycket riktigt att man kollat järnstatus vid min biopsi 2005: ”Undersökning avseende järn visar ingen ökning av järn varken parenkymentöst eller i makrofager”.

Jag är vegan. Något som kan förklara mina goda järnvärden. Andra förklaringar kan vara att jag äter rejäla doser kalk tillsammans med magnesium och d-vitamin. Jag äter mycket ekologiska grönsaker och frukter och får på så vis i mig massor av antioxidanter. Varje morgon och kväll dricker jag te på Mariatistel. En annan sak jag börjat göra är att rena mitt vatten. Enligt produktinformationen renas då 95% av järnet som finns i kranvattnet.

Till viss del var doktorns svar betryggande. Främst för min egen del. Men en fråga han inte ville kommentera var vem som kontrollerar järnvärdet på dem som aldrig gjort en biopsi? En annan fråga som slog mig, fast först efteråt, var varför infektion inte varnar oss med hepatit C för ett för stort intag av järn? Järnet som ansamlas i levern kommer från det överskottsjärn vi äter och dricker. Exakt samma järn skadar levern och orsakar följdsjukdomar förknippade med hepatit C. Jag har, så vitt jag kan påminna mig, aldrig någonsin blivit uppmanad att visa försiktighet med järn. Varför?


Iron overload diseases association

http://www.ironoverload.org/

Av LHC Västra Götaland - 10 november 2008 11:22

Järn i höga doser är skadligt för lever, hjärta, mjälte, och bukspottkörtel. Den som har hepatit C måste noggrant kontrollera att inte det dagliga järnintaget överskrider rekommenderad dagsdos. I novembernumret av Näringsmedicinsk Tidskrift (nr 6/2008) varnade jag för järnet och berättade om en studie där järnöverskott fanns hos 30 procent av personer med hepatit C. Det skrev jag då. Men procenten kan i princip vara hur hög/låg som helst när ingen kontroll på järnvärdet (s-ferritin, s-järn) görs på infektionsklinikerna. Ointresset från sjukvården gör mig brydd i synnerhet som många symptom/ följdsjukdomar på järnöverskott/hemokromatos är exakt överensstämmande symptom/följdsjukdomar på hepatit C. I Sverige brukar ärftlig hemokromatos vara den vanligaste förklaringen till järnöverskott. Behandlingen utgörs då främst av att personen tappas på blod regelbundet för att reducera järnöverskottet. Sekundär hemokromatos, eller iron overload disorders/syndromes är förknippad med hepatit C och innebär att järnöverskottet är förvärvat genom kosten. Det finns flera lovande studier på hepatit C-patienter där man använt Phlebotomy (blodtappning) - vilket är ett finare namn för åderlåtning - för att minska järnnivåerna och få ned ALAT.

Järnbrist
Lågt Hb betyder inte alltid järnbrist. En järnbrist måste alltid utredas ordentligt, konstateras med hjälp av andra prover och följas upp noggrant. Vanlig orsak till blodbrist är nedsatt produktion av röda blodkroppar. När de röda blodkropparna bildas behövs bland annat järn, vitamin B12 och folsyra. Saknas någon komponent, blir följden en minskad produktion av röda blodkroppar. Den felande länken måste alltså inte nödvändigtvis vara bristen på järn.

Järnöverskott
Hemokromatos definieras enligt European Association for the Study of the Liver (EASL) som ”järnöverskott, vilket fullt utvecklat leder till organskada”. Järn är en tungmetall som lagras i kroppen, den är inte vattenlösligt utan lagras i fett. Ett järnöverskott skapar oxidativ stress på de inre organen som bryts ned. Därför får aldrig ett järnöverskott lämnas obehandlat.


Symptom på hemokromatos

  • Levern är det första organ som påverkas och blir inflammerad av ett järnöverskott, ALAT och ASAT stiger, man får fettinlagringar i levern, leverförstoring, acites och så småningom levercirros. Medför också ökad risk att utveckla levercancer.
  • Trötthet och svaghet är de vanligaste symptom. När järnet byggs upp i kroppen töms kroppen på vitaminer och mineraler som zink, vitamin E och vitamin C.
  • Arterioskleros – en samlande beteckning på alla typer av artärförkalkningar.
  • Huden kan få en metallgrå pigmentering som påminner om ”Stålmannen”. Kan också bli bronsfärgad. Kan förekomma fläckvis, men försvinner när järnet reduceras från kroppen.
  • Bukspottkörteln (pancreas) tar skada, insulinproduktionen går ner varpå man kan drabbas av diabetes mellitus.
  • Hypofysen – leder till låga halter av hormon.
  • Sköldkörtel och binjurar påverkas.
  • Hypogonadism (testosteronbrist) hos män. Impotens.
  • Ledbesvär med smärta, stelhet och svullnadskänsla i olika leder.
  • Hjärtsvikt och rytmstörningar av olika slag. Blodgivare har lägre sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom än icke-blodgivare.
  • Oklara magsmärtor
  • Neurologiska symtom som förvirring, svindel, humörsvängningar, och även ringning i öronen.
  • ”Osteoporos är en skelettåkomma, där benet blir skört på grund av kalkförlust. Det är sedan länge känt, att patienter med hemokromatos har en något ökad risk att få osteoporos. Det finns flera möjliga mekanismer, som kan orsaka detta. Järnet kan ha en direkt skadlig effekt på benvävnaden. Hemokromatosen kan eventuellt inverka på D-vitaminets ämnesomsättning. Dessutom inverkar hemokromatosen på många endorkrina (hormonproducerande) körtlar, och en relativ brist på t.ex könshormon kan bidra till osteoporosen. En störd leverfunktion kan också bidra, likaså en eventuell diabetes” (Gastrolab).

Kosten
Rekommenderat dagligt intag (RDI) av järn för icke menstruerande kvinnor är 10 mg per dag, för menstruerande kvinnor 15 och för män 9. Kvinnors menstruation tjänar som utrensningsfaktor av järnöverskott. När mensen upphör lagras järnöverskottet i kroppen. Har du höga järnvärden så undvik järntillskott. Var försiktigt med C-vitamin och järnrik kost som rött kött. Använd inte järngrytor.

Födoämnen som hindrar järnupptaget är kalcium, ägg, tanniner (finns i the och kaffe) choklad, röda viner, skalet på lila frukter (ex. vindruvor, plommon, fikon) och grönsaker (ex. auberginer, rödkål, rödlök), äpplen, valnötter. Örter som innehåller oxalater som oregano.

Ät antioxidanter i stora mängder. Ät b-vitaminer (särskilt B6 och B12), folsyra och E-vitamin. En ny studie (2008) har funnit att tillskott av Alfa liponsyra och acetyl-L-carnitine kan hjälpa mot oxidativ stress uppkommen av järnöverskott. (Läs mer i Pubmed – se nedan) Att Mariatistel reducerade järndepåerna nämnde jag i min artikel.

Källor:
1. Läkartidningen 2007 nr 22 s.1696-1700
2. Gastroenterology 2004;39, 601-603 Phlebotomy:a promising treatment for chronic hepatitis C
3. http://www.netdoktor.se/?_PageId=366&AreaId=15
4. Gastrolab, www.gastrolab.net/ksqhekrs.htm
5. www.internmedicin.se (av prof. Einar Björnsson och doc. Sigvard Olsson)
6. Paul Cutler, MD, ”Iron overload – The missed diagnosis” (1994)
7. Hemokromatos/Karolinska http://www.medscinet.se/gensvar/disease_body.asp?cid=15
8. Om ALA och ALCA (2008) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18284845?dopt=Abstract
9. Iron overload diseases Association http://www.ironoverload.org/

Artikel om järnhaltigt vatten
http://www.nsk.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080516/NYHETER/735566991/1125

Av LHC Västra Götaland - 9 november 2008 11:17

15 november kl 13.00 ska Ulla Robertsson, chefred för Näringsmedicinsk Tidskrift, berätta om det senaste numret och bjuda på näringsrika drinkar. Ulla är mycket kunnig i kost och näring och hon kommer också att prata om hur man uppnår god leverhälsa.

Plats: Dövas Förening, Järntorget 8, 1 tr

Av LHC Västra Götaland - 29 oktober 2008 19:16


Göteborg


  • Utrensning efter jul/nyår-helgerna. Under fyra veckor, med start 16/1, ska vi med hjälp av Marianne Bonnevier gå igenom och sedan få hemläxa i utrensning av urinsystemet, matsmältningsystemet och levern. Marianne kommer att presentera två varianter - en ”light” och en ”heavy”. Fredagar: 16/1, 23/1, 30/1,6/2. Kl 18. 00 Plats: Solkatten, Majorsgatan 8.

  • Stresshantering. Efter en intensiv utrensning behövs avkoppling. Malou Johansson kommer till oss för en hel kväll med fokus på livslust och livsglädje! Vi lär oss hur stressmekanismerna fungerar i kroppen och vad vi kan göra för att minska stressnivån i vårt inre. Vi gör flera övningar för att lära oss bemästra bland annat sömnsvårigheter. Tillsammans utforskar vi vad vi kan göra för att påverka kropp och vardag med tankens hjälp! Fredag 13/2 kl 18.00 Plats: Solkatten, Majorsg 8

  • Efter rening och stresshantering är turen kommen till uppbyggnad av kroppen med Syra/bas – i balans. Två tisdagskvällar kommer två hälsoinspiratörer - Kurt Sandvik och Sara Karlsson - att hålla föredrag om den viktiga syra/bas-balansen. Om vi är ”översyrade” blir vi sjuka eller drabbas av sömnstörningar. Hur vi uppnår balans och får bukt med våra krämpor genom rätt kost och näring ska vi lära oss av Kurt och Sara. 24/2 och 24/3, kl 18.00 Plats: Järntorget 8, Dövas förening 1 tr.


Borås

  • Första programpunkt är detox, ledd av Marianne Bonnevier. Vi träffas i en föreningslokal på Billdalsgatan 12 i stadsdelen Norrby, kl 16.00 Följande onsdagar: 7/1,11/2, 11/3 och 15/4.

Av LHC Västra Götaland - 10 oktober 2008 17:20


Ett bra sätt att börja dagen är att dricka ett glas vatten spetsat med färskpressad ekologisk citronsaft. Trots sin surhet är citronen ett basiskt födoämne som balanserar kroppens pH-värde och motverkar surhet. Hur man äter efter den så kallade syra/bas- balansen fick vi lära oss av Marianne Bonnevie på den andra träffen i Borås den 8 oktober. Vi fick börja med att testa pH-värdet i kroppen med ett indikatorpapper som vi strök en kort stund mot tungan. Färgen på papperet förändrades utifrån salivens pH-värde - gult betydde surt och mörkgrönt betydde basiskt. Ett pH-värde på 7.0 var att föredra. Saliven bör vara mellan 6.6 och 7.7 medan urinen kan vara betydligt surare och ligga på mellan 6.4 och 6.8

Upphovsman till syra/basbalansen är den svenske läkaren Robert Berg som var verksam i Sverige och Tyskland fram till sin död 1956. Hans banbrytande forskning om kostens betydelse för hälsa och friskhet har fallit i glömska bland svensk läkarkår men definitivt lämnat spår efter sig inom hälsorörelser över hela världen. Vad dr Berg och hans efterföljare säger är att syrabildande födoämnen producerar så starka syror att dessa inte kan utsöndras med hjälp av njurar och svett. Istället blir kroppen sjuk. Med ett enkelt test kan man konstatera hur man mår - är urinen sur har man ett överskott av syra i kroppen.

Här är en lista på tillstånd som en kronisk översyrning kan leda till: benskörhet, osteoporos, artrit, reumatism, fibromyalgi, gikt, allergier, stelhet, karies, tänder känsliga för surt (som citron eller vinäger), grå ögonvitor, myalgi, värk åderförfettning, magsår, hård och illaluktande avföring, gall- och/eller njurstenar, hemorrojder, ödem, ovanligt lågt blodtryck, svårt att svälja, retlighet och sömnlöshet.

För att återställa balansen behöver man inte sluta med syrabildande kost utan enbart försöka äta mer basiskt. Ett rekommenderat förhållande mellan syra/bas är 75 – 25. Det innebär att kosten ska bestå av 75 procent basiska råvaror och 25 procent syrabildande. Innan man fått grepp om kosthållningen kan det kännas lite förvirrat särskilt som man kanske tror att bara onyttiga produkter är syrabildande och enbart nyttiga är basbildande. Men det stämmer inte helt när det gäller de syrabildande födoämnena. Dessutom kan baskisk rå frukt, precis som all annan mat, bli syrabildande om vi tillsätter socker.

Syrabildande
Exempel på några av de mest syrabildande födoämnena är konstgjorda sötningsmedel, socker, kaffe, tobak, kött, alkohol, ris, vetekli, råg, havre, sojabönor, sparrisknoppar, brysselkål, paranötter, jordnötter, läskedrycker (för att neutralisera ett glas cola med ett pH-värde på 2.5 kan man behöva dricka 32 glas mineralvatten med ett pH-värde på 10).

Basbildande
Exempel på några av de mest basbildande födoämnena är torkade fikon, gurka (utan kärnor), russin, torkade nypon, salladshuvud, tomater (utan kärnor), morötter, endiver, potatis, vitlök, melon, selleri, plommon, äpplen, bananer och mesost.

Länklista
På följande sidor finns information och en förteckning över syra- respektive basbildande födoämnen
http://peacefultouch.org/syrabas.pdf

En engelskspråkig sida om acid/alkaline
http://www.rense.com/1.mpicons/acidalka.htm
En annan svensk förteckning finns på den här sidan (var snäll och bortse ifrån att det är en kommersiell websida)
http://www.phbalans.com/sid.asp?m=4&sid=30

Om syra-basbalans och Yin-Yang och om att ökad surhet är förknippad med en omfattande problem som påverkar alla system kan man läsa här:
http://www.understanding-cancer.com/Yin-YangAcid-alkaline.htm

Det finns också forskningsresultat publicerade i Pubmed - databas från U.S National Library of Medicine och National Institutes of Health - där Acid/alkaline får 29 träffar.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Av LHC Västra Götaland - 1 oktober 2008 09:03


Enligt reklamen ska grönt te innehålla hälsosamma ämnen som skyddar kroppens celler och DNA mot de fria radikaler som orsakar cellskador, celldöd, åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Det låter fantastiskt bra särskilt för oss med en kronisk sjukdom. Men eftersom te också kan innehålla farliga miljögifter som skadar vår lever bör vi som har hepatit C vara särskilt uppmärksamma på vad det är vi stoppar i oss. Nu har Taenk - den danska motsvarigheten till Råd och rön - undersökt grönt te och funnit pesticider i två av tre sorter. En del av sorterna visade sig innehålla upp till 15 olika pesticider. Mest gift hade Gemi Te från Japan, tätt följt av Kung Markattas/Urtekrams "ekologiska" Yogi sweet chai. I undersökningen ställs frågan hur ett té som innehåller icke-ekologiska ingredienser ändå får kallas ekologiskt.


Av de teer som ingick i studien innehöll inte Urtekrams ekologiska gröna te, Twinings Classic organic tea och Gemi ekologiska english breakfast te, fair trade några bekämpningsmedel.

Sidan där undersökningen presenteras är: http://www.taenk.dk/?cid=8174

I dagens GP finns en liten notis om studien på s 62.


Förkovran

Trots giftlarmet lär grönt te (äkta ekologiskt) vara bra för oss med hepatit C. För den som vill förkovra sig i grönt te rekomenderas Univeristy of Maryland Medical centers hemsida som presenterar balanserad information och forskningsresultat utan att verka vara knuten till ekonomiska intressen.

http://www.umm.edu/altmed/articles/green-tea-000255.htm


På sidan finns information om en befolkningsbaserad studie som visade att män som drack mer än tio koppar grönt te per dag var mindre benägna att utveckla störningar på levern. Grönt te verkar också skydda levern från skadliga effekter av giftiga ämnen som alkohol. Djurstudier har visat att grönt te kan skydda mot utvecklingen av levertumörer hos möss.Resultat från flera djur - och människorstudier pekar på att en polyfenoler i grönt te, kallad catechin, kan hjälpa till vid behandling viral hepatit. I dessa studier isolerades catechin från grönt te och användes i mycket höga koncentrationer. Det är oklart om grönt te (som innehåller en lägre koncentration av catechi) ger samma fördelar för människor med hepatit.


Här är en artikel om hur man kan få ut mer av det gröna teet genom att tillsätta citron.

http://www.bio-medicine.org/medicine-news-1/Citrus-juice--vitamin-C

-give-staying-power-to-green-tea-antioxidants-6251-1/







Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards