Senaste inläggen

Av LHC Västra Götaland - 23 december 2008 18:22

Av LHC Västra Götaland - 16 december 2008 11:11




Järnöverskott är förknippat med hepatit C. Det har jag nämnt tidigare. Vad jag däremot inte berört i mina två tidigare artiklar är att forskning visat att ett järnöverskott ökar mängden hepatit C-virus. Beklagligtvis är det inte bara vi patienter som har dåliga kunskaper om vad ett överskottsjärn kan ställa till med i våra kroppar, utan också läkarkåren. Sannolikt får den som går till doktorn och klagar på trötthet eller nedstämdhet - två vanliga symptom på järnöverskott - oftare utskrivet ett antidepressivt medel än en enkel kontroll av järnvärdet. (Läs nedan om Mikael Rickfors tioåriga kamp innan han fick sin diagnos). Ändå borde träffsäkerheten hos läkarkåren vara hög när det gäller ärftlig- och/eller förvärvad hemokromatos eftersom sjukdomen har väldigt många symptom (läs del 1). Och är väldigt lätt att bota.


Det finns två starka skäl till varför sjukvården borde vara bättre på att kontrollera våra järnvärden. För det första kan vi människor inte reglera ett järnöverskott. Alla däggdjur saknar förmågan att eliminera ett för högt intag av järn genom lever eller njurar och kan bara hantera mindre mängder. Två tredjedelar av kroppens järn finns i hemoglobinet där det bedöms vara säkert. Sex procent finns i muskler, medan ca trettio procent är lagrat på platser i kroppen där det visat sig göra skada och orsaka allehanda sjukdomar. Får vi i oss för mycket järn ansamlas överskottet i kroppen och vi blir sjuka. Har vi ett bra immunförsvar kan attacker från främmande inkräktare som virus, bakterier och cancerceller bromas en tid. Dess värre har järnet förmågan att försvaga vårt immunförsvar varpå vårt skydd mot sjukdomar minskar. Har vi fått i oss för mycket järn genom kosten eller vattnet reduceras inte bara vårt skydd mot hepatit C och dess följdsjukdomar utan också mot alla andra sjukdomar.


Att ett järnöverskott förvärrar en hepatit C är det andra skälet till varför sjukvården borde kontrollera vårt järnvärde oftare och noggrannare. Ett upplagrat järn föder virus som i sin tur förökar sig ju mer järn vi äter. När virusmängden hos oss med hepatit C tilltar, ökar fibrosgraden och vår sjukdom försämras. Bevisen för att ett järnöverskott förvärrar (kanske rentav är liktydig med) hepatit C och leder fram till cirros är överväldigande och på intet sätt nya. (Varför skulle annars infektionsklinikerna mäta järnhalten i levern varje gång de gör en biopsi?) I en omfattande rapport från 2004 berättar amerikanska läkare från Gastroenheten vid University of Washington Medical Center att hepatit C kan förändra regleringen av järn i kroppen. Det innebär att vi som har hepatit C har ännu sämre förmåga att hantera ett järnvöverskott än de som inte har vår sjukdom.


Hur mycket järn vi kan äta dagligen beror på hur mycket vi kan göra av med. Järn finns i alla födoämnen säger Iron Overload Diseasis Association och menar att det är troligare att vi lider av järnöverskott än järnbrist. För ett antal år sedan hade WHO fått för sig att järnbrist var väldens största hälsoproblem och for till Afrika och gav järntabletter till en undernärd befolkning. Först när mottagarna började dö av de infektions- och parasitsjukdomar de bar på, företrädesvis malaria, insåg man sitt misstag. Lärdomen som drogs var att den som har lågt järn också har ett skydd mot sjukdomar.


Vår rädsla för järnbrist är därför inte bara överdriven utan också direkt hälosofarlig. Den rekommenderade dagliga dosen (RDI) för järn är 10 mg/dag för män och kvinnor (ej menstruerande) och 15 mg/dag för menstruerande kvinnor. Men dessa värden är enligt Iron Overload Diseasis Association föråldrade, felaktiga och alldeles för höga. Hur mycket mer järn vi dagligen kan tillföra kroppen genom maten beror på hur mycket vi förlorar. Vanligtvis förlorar vi varje dag ungefär 1 mg, vilket innebär att det räcker att tillföra kroppen samma mängd. Järnförlusten kommer från svett, gaser, hår, naglar och hudceller. Premenstruella kvinnor förlorar ytterligare 0.5-1.0 mg / dag genom menstruation. För kvinnor vars menstruation upphört, till exempel vid klimakteriet eller genom ätstörningar, kan svetten vara den i särklass största källan till järnförlust. Att hejda svettningen med hjälp av deodorant eller tillföra kroppen östrogen, minskar svettningen – men leder i gengäld till att ett ökat järnöverskott.


I tidigare artiklar har jag nämnt fyra blodprov som ska tas om man vill kontrollera sitt järn: s-järn, s-ferritin, TIBC och Transferrin. Om du tänker gå och testa dina värden bör du känna till att mängden s-järn kan variera på upp till 40 procent under ett dygn. Högst värde ses på morgonen vilket också är den bästa tidpunkten för en provtagning av samtliga järnvärden. Detta ska ske på fastande mage. Visar provsvaret lågt järnvärde kan du för all del ha järnbrist. Särskilt om du blöder mycket samtidigt. Men troligare är att du har en infektion eller en inflammation i kroppen. Vid en inflammation försöker kroppen hålla järnet borta från blodomloppet. Kroppen ”gömmer” järnet i benmärgen och i det retikuloendoteliala systemet (RES) som är kroppens renhållningsystem där hud, slemhinnor, lever, mjälte, nervsystem, njurar, mag-tarmkanal och leder ingår. Det är kroppens sinnrika sätt att hålla järnet borta från bakterier, virus, svampar, parasiter och cancerceller – som alla behöver järn för att överleva.


Med hjälp av ferritin mäts järnförrådets storlek. Män brukar ha högre värden än kvinnor som fortfarande har menstruation. Höga värden brukar ses i länder med hög köttkonsumtion. Även ferritin påverkas av en inflammation vilket innebär att låga värden inte behöver peka på järnbrist.

TIBC (Total Iron Binding Capacity) anger hur mycket järn som maximalt kan bindas av plasma eller serum. TIBC är ett indirekt mått på transferrinkoncentrationen. Vid järnbrist ökar bildningen av transferrin och därmed också TIBC. Vid inflammatoriska tillstånd minskar däremot transferrin och TIBC.


Transferrin har betydelse för bildandet av ferritin. Transferrin ökar vid järnbrist, östrogenbehandling, p-pilleranvändning och vid graviditet. Vid järnöverskott är transferrinkoncentrationen normal men järnmättnaden förhöjd. Låga transferrinnivåer ses vid inflammationer och ibland vid malignitet.


Järnmättnad =

serum-järn

transferrin

(Det ska vara ett streck under serum-järn, men dataprogrammet vill inte göra ett)



Begreppet järnmättnad används som ett viktigt komplement vid utredning av järnomsättning och beräknas som ovan. Vid järnbrist ses låg järnmättnad. Vid stora järndepåer är koncentrationen av transferrin normal men järnmättnaden är mer än 0,80.


Det i särklass bästa botemedlet mot järnöverskott heter Phlebotomy (åderlåtning). Om man minskar järnet i kroppen svälter man samtidigt ut de ovälkomna snyltgästerna – virus, bakterier och cancerceller. Genom phlebotomy fördröjs sjukdomsförloppet och fibrosutvecklingen minskar. Phelbotomy är en förträffligt medicin, utan biverkningar och nästan gratis. Den är ett gammalt klassiskt knep mot allehanda sjukdomar och ohälsotillstånd och har använts av människor i alla tider. Under många år har metoden ansetts löjlig och ålderdomlig, men börjar nu få fler och fler anhängare. Eftersom järn ger näring åt cancerceller och kan reaktivera en latent infektion eller tumör kontrollerade ett japanskt forskarteam järnstatus hos en stor grupp människor. Deras studie har nyligen presenterats i Cancer Science (2008) där de rapporterar att en minskning av järnet med hjälp av phlebotomy också minskade cancerrisken hos en till synes helt frisk normalbefolkning. Forskarna som genomförde studien föreslår att regelbundna kontroller av järn hos hela befolkningen vore en bra strategi för cancerprevention.


Källor:


1) Iron and Hepatitis C, James E Nelson. PhD and Kris V. Kowdley, MD

Department of Medicine, Division of Gastroenterology, University of Washington Medical Center

http://www.natap.org/2005/HCV/020705_01.htm

2) Hematology Meeting Reports 2008;2(5):3-5

3) Organ damage and iron overload

http://www.haematologicareports.org/2008/5/3.pdf

4)Pubmed/Cancer Science http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19018...62?ordinalpos=

class="editor_p">1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.

Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

5) Iron overload diseasis association

http://www.ironoverload.org/

6) Mats Bergström, Nova Nytt nr 3/2000


Fördjupning


Intervju med Mickael Rickfors om hans hemokromatos:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article314673.ab



Filmer

Här är ett intressant interaktivt verktyg där man kan följa överskottsjärnets väg genom kroppen. Var bara uppmärksam på att webadressen tillhör läkemedelsföretaget Novartis (fd Ciba-Geigy och Sandoz) som vill sälja sitt nya läkemedel mot järnvöverskott.

http://www.askaboutiron.com/patient/iron-overload-

resources/interactive-anatomy-tool.jsp


Novartis film - The monster inside:

http://irontoxicity.com/hcp/education/monster.jsp


Ny film med Lloyd Wright, författare med hepatit C som skrivit flera böcker om sjukdomen.

http://www.metacafe.com/watch/1902303/checking_your_ferritin_level/

Hans websida

http://www.lloydwright.org/



Järn och cancer

http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article152426.ab

http://www.ralphmoss.com/iron.html


Två föreningar för hemokromatos

American Hemochromatosis Society

http://www.americanhs.org/

Canadian Hemochromatosis Society

http://www.toomuchiron.ca/

Av LHC Västra Götaland - 15 december 2008 13:07



Förra veckan hade vi julavslutning i Boråsgruppen. Vi åt honungskakor och lyssnade på Marianne när hon berättade om matsmältningssystemet och vikten av en balanserad kosthållning. Efter nyår fortsätter vi med ett riktigt detoxprogram där vi kommer att få hemläxa över mejlen.

Vi fick också besök av homeopat Evangelos Andreopoulos som har mångårig erfarenhet av homeopati. Han pratade också om vikten av att avgifta kroppen från allehanda skadliga ämnen. De senaste 100 åren har medfört 100 000 nytillkomna miljögifter varav 35 procent är cancerframkallande. Kroppen framställer också själv gifter som måste lämna kroppen för att vi ska bli friska. För att skydda oss mot sjukdomsangrepp måste vi rena våra kroppar med jämna mellanrum. Först efter detoxen kan man börja behandla själva sjukdomen.

Följande datum gäller för våra träffar 2009. Samtliga gånger träffas vi kl 16.00 på Billdalsgatan 12 i Borås.

7 januari
11 februari
11 mars
15 april.

Av LHC Västra Götaland - 9 december 2008 08:50


I lördags mjukstartade vi den förestående utrensningen av kroppens vitala organ med ett rejält svettbad på Vallhallas Romerska bad. I ångbastun svettades vi ut gifter av t ex överskottsjärn och andra tungmetaller och på en stenbänk skrubbade badtanter med hyggligt varsamma händer bort lager av döda hudceller från våra kroppar. Under resten av dagen drack vi mycket vatten för att återställa vätskebalansen och för att få kroppen att fortsätta sitt utrensningsarbete. Slutligen visade Marianne Bonnevier oss hur man kan göra zonterapi på sig själv för att underlätta utrensningen.

Ni som inte kunde delta den 6 december, men som ändå vill vara med och göra detoxprogrammet - med start den 16 januari 2009 då vi inleder med att rena urinvägarna - kan försöka bada bastu någon annan stans. Marianne Bonnevier uppmanar alla att svettas ordentligt genom motion, arbete eller genom ett bastubad. Det avlastar njurarna, förutsatt att man ersätter den förlorade mängden vätska med vatten. Normalt svettas vi ut ungefär 1 liter under ett dygn. Vid ansträngning kan vi svettas 2 liter. Vår enkla läxa tills vi ses igen den 16 januari 2009 är att dricka thé på Björkblad - ett sätt att spola rent urinvägarna. Försök att undvika vanligt thé och kaffe under tiden, men om du nödvändigtvis måste ta en kopp ”gift” – vänta till fram på dagen eftersom morgon och kväll är kroppens utrensningstid. Undvik salt, särskilt det med klumpförebyggande medel i.

Björkbladsthe´
Häll 2,5 dl kokt vatten över 1-2 msk torkade björkblad (finns i hälsokosten). Låt dra i 10-15 minuter. Sila och drick morgon och kväll.

Njurenergi
För att ge njurarna extra energi – gnugga handflatorna häftigt mot varandra och håll dem sedan över njurområdet på ryggen en stund.

Den 16 januari kl 18.00 träffas vi på Solkatten, Majorsgatan 8, Göteborg.
Resterande detoxträffar är de tre följande fredagarna: 23/1, 30/1 och 6/2.

Av LHC Västra Götaland - 8 december 2008 10:25


Min telefon börjar gå varm. Flera personer har ringt mig nu på morgonen efter att nyheterna igår visat ett inslag om ersättning för den som smittats med hepatit C genom sjukvården. Flera som ringt hade inte fått någon information alls av sin läkare om att man kan få ersättning, trots att de regelbundet gått till infektionskliniken.


Här är information om vart man ska vända sig om man missat att söka ersättning:

http://www.patientforsakring.se/

08/551 010 00


Samt:

http://www.lakemedelsforsakringen.se/default.asp?id=12902

Av LHC Västra Götaland - 2 december 2008 10:00


Jag äter 400 microgram selen varje dag uppdelat i två doser. Det gör jag efter att ha läst dr Burt Berksons artikel i Näringsmedicinsk Tidskrift (2008/6) där han beskriver vilka medel han ger till hepatit C-patienter på sin klinik i New Mexico i USA. Enligt Berkson fungerar selen nästan som ett p-piller mot virusökning. När man ökar intaget av selen når man en punkt där virusökningen avstannar. (1)
En annan amerikansk läkare liknar selenet vid en lejontämjare på cirkus – eftersom den dompterar virus. Jämförelsen görs av en av de läkare vid University of Miami som förra året testade selen på en grupp hivpatienter. Hälften av 262 personer, alla med HIV, fick dagligen 200 microgram selen medan den andra hälften fick sockerpiller. När de två grupperna kontrollerades efter nio månader visade det sig att de som ätit selen hade lägre nivåer av virus i blodet och ökade immuna celler jämfört med den grupp som fått placebo-piller. (2)

Ännu mer överraskande nyheter nådde oss i dagarna när text-TV och sedan flera dagstidningar berättade om ytterligare en amerikansk studie där selen bromsat förökningen av HIV-virus med hela 90 procent. ( 3)

Nu måste jag tillägga att uppgifterna om selenets välgörande effekter på svåra sjukdomar inte alls är nya. Redan 1974 kom forskningsresultat om att selen hämmade cancerceller, och 1994 presenterade Dr Will Taylor, professor vid the Department of Medicinal Chemistry vid University of Georgia, att selen kunde hämma tillväxten av HIV/AIDS. (4) (5)

Selen är en mineral som finns i jord, vatten och en del födoämnen. Den är en antioxiadant som stimulerar immunförsvaret och skyddar mot infektioner. Den gör också cellerna mer motståndskraftiga mot cancer. Selen verkar som ett motgift mot radioaktiv strålning, cellgifter, alkohol, bly, kvicksilver och arsenik.

Vi nordbor har lätt att få selenbrist eftersom den skandinaviska jorden är selenfattig. I Finland använder man konstgödsel med selen för att råda bot på selenbristen, medan man i Norge importerat selenrikare amerikanska spannmål, något som vi som EU-nation inte tillåts göra.

Brist på selen kan ge upphov till en rad sjukdomar.
- Upprepade infektioner
- Allergi och astma
- Reumatiska sjukdomar
- Hjärt-kärlsjukdomar
- Cancer
- Multipel skleros
- Eksem
- För tidigt åldrande
(6)

Selen finns bland annat i broccoli. Det är den höga mängden selen som gör att broccolin även anses bra mot cancer. (7)

Källor
1 http://askdrdesilva.com/hepatitis.html
2 http://abcnews.go.com/Health/Story?id=2813945&page=1
3 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2121685.svd
4 http://www.healthy.net/scr/Interview.asp?Id=198
5 http://www.uncg.edu/che/faculty/taylor.html
6 Knut T Flytelie ”Vitaminrevolutionen” (1999)
7 http://findarticles.com/p/articles/mi_m3741/is_/ai_85467237



Läs mer om selen

http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/5/5945/LKT0704s214_214.pdf

http://www.alchemistlab.com/faq2.htm
http://www.alchemistlab.com/selenium.htm

http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv2.htm

http://www.kvicksilver.org/abs/selen.html

Av LHC Västra Götaland - 27 november 2008 08:53



Jag älskar vindruvor. Särskilt de söta röda faller min läckergom extra mycket i smaken. Men eftersom druvor är en oerhört besprutad vara har jag för att kunna tillfredsställa mitt behov av söta frukter börjat köpa enbart ekologiska vindruvor. Något annat skulle jag inte våga eftersom larmen om giftiga kemikalier i vindruvor har duggat tätt genom åren. Senast i dagens GP står att vindruvor är det mest besprutade livsmedlet inom EU. Höga halter kan även finnas i russin och viner. I Naturskyddsföreningens 38-sidiga rapport Vindruvor och bekämpningsmedel kan man läsa mer om de gifter som finns i vindruvor, vin och russin.
http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/

Rapporter/jordbruk/vindruvor_och_bekampningsmedel.pdf

Vindruvor kanske inte heller är den mest klimatsmarta frukten i våra affärer. Men blir du sugen - köp ekologiskt. Den som har hepatit C måste både vara rädd om sin lever och äta antioxidanter. Vindruvor har gott om hälsobringande effekter för oss med hepatit C. Som jag tidigare nämnt finns ett medel i skalet på den röda druvan som hindrar upptaget av järn. I skalet finns gott om antioxiadanter som har visat sig vara antiinflammatoriska, cancerhämmande, virushämmande och till och med anti-åldrande. Ur skalet på den röda druvan har man tagit fram en produkt som säljs i hälsokosten. Man får verkligen hoppas att preparatet är baserade på ekologiska druvor.


Läs mer i DN

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=856172 


Av LHC Västra Götaland - 26 november 2008 09:50

Glöm inte bort att vi ska träffas på Valhallabadet och bada romerskt bastubad lördagen den 6 december. Damerna först i en och halv timme, herrarna därefter. Efter ångbastu och tvagning fikar vi tillsammans medan Marianne Bonnevier berättar om hur man upprätthåller en god leverhälsa.


Vi träffas kl. 12.45 i Valhallabadets foajé. För er som redan har anmält er ber vi att ni ringer tel 0766-31 45 00 om ni får förhinder.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards