Senaste inläggen

Av LHC Västra Götaland - 4 maj 2009 09:15

Vi önskar alla hjärtligt välkomna till en introduktionsdag angående innehållet i Projekt Optimism och det andra projektåret. Vi träffas på Solkatten, Majorsgatan 8 i Linnestaden, söndagen den 7 juni kl 14. Då kommer Anki Sehlstedt att berätta om Matlaget, Barbro Holmström om Fokusering och Marianne Bonnevier om örtkurser och Boråsträffar.


Kaffe/Thé och gott och nyttigt kaffebröd utlovas


Alla är hjärtligt välkomna


Vill du veta mer ring


0766-31 45 00



Boråsträffar

Billdalsgatan 12 i Borås kl 16-20

13 maj 

17 juni

15 juli

12 augusti 

Av LHC Västra Götaland - 3 april 2009 13:57

Foto: Röda blodkroppar





För en tid sedan kände jag mig trött och krasslig och gick till en allmänläkare. Doktorn var snäll och förstående och tog mängder med blodprover för att hitta felet. Proverna visade bland annat på lågt s-järn.
s- järn 9 (9-34)

Jag blödde inte kraftigt varken från synlig eller osynlig källa och käkar en varierad kost (låt vara vegan med en allt större böjelse för raw food) och en hel del kosttillskott. Förklaringen till det låga järnvärdet kan då vara en infektion i min kropp (urinvägsinfektion visade det sig senare). Den som läst i mina tidigare trådar om järn vet att vid en infektion ”gömmer” kroppen undan järnet från blodomloppet för att inte bakterier, virus, parasiter och cancerceller ska kunna föröka sig. Järnnivån i blodet går då temporärt ned, för att sedan gå tillbaka till normalnivå när infektionen är över. Att äta järntillskott vid ett sådant tillfälle är inte bara förkastligt, det förvärrar också infektionen ytterligare. Kroppen och dess funktioner är således en sinnrik konstruktion som lärt sig hantera faror utifrån och inifrån sedan hednahös tid. Tröttheten hade alltså sin förklaring i en infektion, något som min läkare tyvärr inte förstod. Den snälle och omtänksamme läkaren visste inte bättre än att rekommendera mig järntillskott. Kalla mig feg, men jag var så glad över att ha hittat en vänligt inställd läkare att jag inte kom mig för att säga något om järn och infektion. Istället nickade jag bara lite kort och låtsades hålla med. Visst, sa jag, jag ska äta mer järnrik kost. Samtidigt var situationen en aning prekär, när jag som patient visste att jag visste bättre än doktorn om en så betydelsefull indikation på en infektion. Dessutom hade jag ju hepatit C vilket medför att min kropp ansamlar järn i större utsträckning än friska personer (se tidigare artiklar om järn).

Tyvärr verkar okunskapen kring järn vara allmänt spritt hos vår läkarkår. För ett tag sedan ringde en väninna, vars mamma lider av Alzheimers, och frågade om det fanns andra kopplingar till Alzheimers än b12-brist. Uppslukad av järn som jag varit en tid googlade jag för skojs skull på Alzheimer AND iron. Till min förvåning fick jag 1,2 miljoner träffar. Efter att ha surfat runt en stund bland vetenskapliga studier och allehanda medicinska informationssajter begrep jag att den vetenskapliga världen utanför Sverige sedan länge upptäckt att placket i hjärnan hos vissa alzheimersdrabbade (men också Parkinsons och Huntingtons) bestod av järn. Ingen forskare i de vetenskapliga artiklarna ställde sig frågan vad placket bestod av, utan alla frågade sig hur man fick bort järnet från hjärnan.


Här är ett citat från en av artiklarna:
”The process could provide the first insight into how iron gets deposited in the brain to cause some form s of Parkinson´s & Alzheimer´s and Huntington´s diseasis.” (ScienceDaily Feb, 12 2008).

Fritt översatt:
”Processen kan vara den första insikten i hur järn blir deponerat i hjärnan och orsaka en form av Parkinson & Alzheimers och Huntington”.


Den äldsta artikeln jag fann rörande kopplingen mellan Alzheimers och järn var från 1997 och publicerad i Pubmed, en medicinsk databas högt rankad bland svensk läkarkår. Den senaste artikeln var bara några veckor gammal.

Vad är det som händer i Sverige, undrade jag? För det kan väl knappast inte ligga i patienternas intresse att läkarkåren undanhåller oss väsentlig informat som underlättar ett tillfrisknande? Den moderna svenska sjukvården ska arbeta efter policybegreppet evidensbaserad medicin (EBM). Det är ett snävare koncept än det gamla – vetenskap och beprövad erfarenhet.

"Evidensbaserad medicin är den samvetsgranna, tydliga och omdömesgilla användningen av bästa tillgängliga bevis för att fatta beslut om vård av individuella patienter” - lyder en av förklaringarna till begreppet (Varje landsting tycks ha en egen formulering).

Men lika lite som min väninna fått information av sin mammas läkare att järn är en väldigt onyttig produkt för den som har Alzheimers (eller för den som inte vill ha Alzheimers), lika lite får vi med hepatit C veta att en hcv-infektion minskar kroppens förmåga att hantera järn. Trots att läkare på infektionskliniken letar efter upplagrat järn i levern vid varje biopsi.

Två förklaringar till sjukvårdens tystnad kan jag komma på. Kommer du på fler får du gärna höra av dig. Den ena är att svensk sjukvård inte sysslar med förebyggande hälsovård. Man konstaterar bara fakta, typ: patienten har upplagrat järn i sin lever. Punkt. Då ligger det inte i uppdragets natur att förebygga ett upplagrat järn i levern genom att uppmana till försiktighet med att äta och dricka järnrik föda.

Den andra förklaring är att våra läkare anser att järn är ett alldeles för simpelt ämne. Svensk läkarkår vill ha större ben att gnaga på som kniven, skalpellen och helst av allt receptblocket kan åtgärda än att be patienterna avhålla sig från järn. Eller stämmer inte det? Det skulle vara väldigt roligt ifall någon läkare vill kommentera varför ingen som arbetar på infektionsklinikerna avråder patienterna från att äta för mycket järn.

Länkar
Ny medicin
http://www.nymedicin.com/news/2005/12/09/Kan_man_lita_pa_Evidensbaserad_Medicin.html
ScienceDaily Feb, 12 2008
Iron banded worms drying out of blood could be linked tol Parkinson´s and Alzheimer´s)
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080209080452.htm














Av LHC Västra Götaland - 11 februari 2009 09:28

I fredags avslutades detoxkuren på Solkatten. Genom utrensningen av slaggprodukter från magen, tarmarna, njurarna och levern ökar blodets förmåga att transportera näring till cellerna. För att bibehålla det goda resultatet - glöm inte att andas rätt, ät nyttig och basbildande kost,ta de kosttillskott din kropp behöver, motionera men glöm inte heller bort att vila.


Varje vår och höst bör man göra en utrensning. Gå ut i skog och mark och plocka de örter du behöver till nästa gång. Plocka björkblad och maskrosblad och torka för att använda till ditt te. Ät vitlök hela året. Ät antioxidanter.


Glöm inte bort att dricka vatten:

"Du är inte bara vad du äter, du är vad du dricker. Det är därför vatten är så viktigt för din hälsa."

Det säger dr F Batmanghelidj i sin bok You´re Not Sick, You´re Thirsty! (Du är inte sjuk, du är törstig).


Japanska forskare har nått 100 procent framgång med att bota sjukdomar med vatten. För den som vill pröva är kuren väldigt enkel att genomföra och kostar INTE en massa pengar.

1) Drick fyra glas vatten á 180 ml (totalt 720 ml) på tom mage på morgonen.

Vänta 45 minuter med att äta eller dricka något.

2) Varken vatten eller fast föda bör intas inom två timmar efter frukost, lunch eller middag.

3) Ät ingen kvällsmat innan du går och lägger dig.

Intressant länk för den som vill förkovra sig i ämnet:

http://www.watercure.com/



Nästa träff i projekt Optimism är idag onsdag kl 16 i Borås, Billdalsgatan 12. Där föreläser marianne Bonnevier om detox.


I Göteborg är nästa träff fredag den 13 februari kl 18 i Solkattens lokaler på Majorsgatan 8. Då kommer Malou Johansson och lär oss
stresshantering. Det blir en hel kväll med fokus på livslust och
livsglädje! Vi lär oss hur stressmekanismerna fungerar i våra kroppar
och vad vi kan göra för att minska stressnivån inom oss. Vi gör flera
övningar för att lära oss bemästra bland annat sömnsvårigheter.
Tillsammans utforskar vi vad du kan göra för att påverka kroppen och
vardagen med tankens hjälp!


Alla är hjärtligt välkomna!




Av LHC Västra Götaland - 2 februari 2009 13:00


Vid uppvaknandet:

  • Gör andningsövningar (se detox njurarna).
  • Pressa eller håll händerna lätt över levern. Håll med höger hand på baksidan av leverområdet, håll med vänster hand på framsidan.
  • Drick citronvatten.
  • Ta eventuellt Oxyzone.

Frukost:

  • Samma som förra veckan (se detox njurarna), eller
  • En leverensande olivoljekur för er som INTE har gallbesvär:

2 msk olivolja

1 dl färskpressad citron

1 pressad vitlöklklyfta eller riven ingefära.

Blanda och drick!

  • Ta psylliumfröskal i vatten eller apelsin och ananasjos.

Förmiddag:

Örtte av tex rölleka, kamomill, lakritsrot, fänkål eller ringblomma.


Lunch:

Samma som förra veckan (se detox njurarna)


Eftermiddag:

Samma som förra veckan (se detox njurarna).

Glöm inte bort att dricka mycket vatten, gärna filterat och varmt.


Middag och kväll:

Samma som förra veckan (se detox njurarna).

Före sänggående - gör zonterapi, särskilt över leverzonen. Glöm inte andningsövningarna.


Glöm inte att vi ses igen fredag den 6 februari, kl 18 i

Solkattens lokaler, Majorsgatan 8, Göteborg.

Alla är Hjärtligt vällkomna!

Av LHC Västra Götaland - 26 januari 2009 10:47

Programmet för andra veckans detox ser ut som följer:


Vid uppvaknandet:

  • Gör andningsövningar.
  • Gör självbehandling med zonterapi.
  • Pressa eller massera buken medsols.
  • Drick 2 glas vatten med citron i.(ev med mineraldroppar)
  • Ta ev oxyzone eller oxymax


Frukost

  • Fyll ett glas med lite psylliumsskal och vatten, eller strö lite på gröten eller yoghurten (drick då vattnet separat).
  • Ät gärna frysta blåbär eller hallon, alternativ torkade fikon eller aprikoser.
  • Ta också 1-2 tsk linfröolja.
  • Vitamintillskott passar bra att ta nu.

Förmiddag

  • Drick vatten och/eller örtte på tex lakritsrot, pepparmynta eller paudarco.
  • Söta med honung eller stevia om du måste.
  • Nu kan du äta frukt om du vill, senare på dagen kan den orsaka jäsning.


Lunch

  • Välj en basbildande grönsakssoppa. Borjst (rödbetssoppa) kanske med en klick creme fraiche.
  • Kokt ris, hirs eller quinoa med wokade grönsaker.
  • Använd bara milda kryddor och lite salt. Matsmältningsbefrämjande kryddor som vitlök och ingefära är tillåtna.
  • Hoppa helst över kött och sojaprodukter.
  • Använd olivolja och smör som matfett, men i små mängder.
  • Kosttillskott: 1 tsk linfröolja, matsmältningsenzym och vitaminer

Eftermiddag

  • Dags för oxyzone igen. Följ noggrant rekommendationer för upp-och nedtrappning.
  • Drick vatten och örtte
  • Morots- eller rödbetsjiuce går också bra.

Middag

  • Soppa eller sallad (gröna blad, avocado, rivna morötter).
  • Citron och lite olja till dressing.
  • Ris, hirs eller quinoa som blev över från lunchen.

Till kvällen

  • Örtte på kamomill eller citronmeliss.
  • Andningsövningar
  • Ta ett skönt fotbad eller helbad med lite havssalt i.
  • Ta mineraldroppar i ett glas vatten (du kommer att sova gott).
  • Ingen frukt på kvällen

Nästa tillfälle - avgiftning av levern - är på fredag 30 januari kl 18.00. Platsen är Solkatten, Majorsgatan 8 i Linnéstan.

Har du frågor ring tel 0766-31 45 00

Alla är hjärtligt välkomna!

Av LHC Västra Götaland - 19 januari 2009 17:45




I fredags startade vi en utrensningskur och fick med oss en läxa hem. Marianne är noga med att vi tar avgiftningen i rätt ordning för bästa möjliga resultat. Därför handlade den första detoxträffen om urinvägssystemet och njurarna.

1. Andningen - ett av våra viktigaste verktyg. Hur vi andas har stor betydelse och en ytlig andning är bättre än en djup.
Fördelar: Förbättrar konditionen, stabiliserar ämnesomsättningen, vitaliserar kroppens organ, sänker hjärtfrekvensen och minskar stress. Testa din syresättning: Sätt handen på magen och andas in så att magen spänns ut (och inte bröstkorgen). Håll andan och räkna sekunderna. 15 sek är dåligt, 30-45 sek är OK, 45-60 sek är bra.
Läxa 1: Andas in 3 sek, andas ut 6 sek, håll andan 4 sekunder. Upprepa några ggr.

2. Tåhävningar – bra för njurarna. Det kallas vibrogymnastik och är även bra mot åderbråck.
Läxa: Stå upp och lyft hälarna från golvet, släpp ned dem. Upprepa 30 ggr.

3. Vatten.
Läxa: Drick två glas vatten med lite citron i på morgonen. Bäst är om du har möjlighet att rena vattnet genom en vattenrenare.. Drick sammanlagt två liter vatten under dagen.

4.Frukost
Drick té på björkblad.
Ät gröt eller yoghurt med hallon eller blåbär.
Ät ev bara frukt till frukost.

5. Lunch och middag
Koka en god och basbildande grönsakssoppa som räcker till flera måltider.
2-3 morötter
3-4 potatisar
2 palsternackor
1 bit selleri
1 broccoli
1 squash
1-2 purjolökar
Lite havssalt eller örtsalt
Lägg grönsaker I en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt smör eller kallpressad olivolja, Låt koka på svag värme i ca 20 min. Tillsätt hackad persilja före servering.

Undvik
Bröd (ät hårt bröd av råg eller dinkel om du måste)
Hårdost

Kakao

Vete

Champinjoner


6. Kvällsmat
Ta en kopp té på björkblad, kamomill eller citronmeliss.

7. Före sänggående.
Avsluta dagen med andningsövningar.



Nästa träff i Göteborg blir fredagen den 23 januari kl 18, Solkatten, Majorsgatan 8 (i Linnéstan).


Av LHC Västra Götaland - 9 januari 2009 11:49


Alla som har hepatit C och bor i Västra Götaland är hjärtligt välkomna till våra projektträffar.


Ring 0766-31 45 00 om du vill veta mer.


Göteborg



  • Utrensning efter jul/nyår-helgerna. Under fyra veckor, med start 16/1, ska vi med hjälp av Marianne Bonnevier gå igenom och sedan få hemläxa i utrensning av urinsystemet, matsmältningsystemet och levern. Marianne kommer att presentera två varianter - en ”light” och en ”heavy”. Fredagar: 16/1, 23/1, 30/1,6/2. Kl 18. 00 Plats: Solkatten, Majorsgatan 8.


  • Stresshantering. Efter en intensiv utrensning behövs avkoppling. Malou Johansson kommer till oss för en hel kväll med fokus på livslust och livsglädje! Vi lär oss hur stressmekanismerna fungerar i kroppen och vad vi kan göra för att minska stressnivån i vårt inre. Vi gör flera övningar för att lära oss bemästra bland annat sömnsvårigheter. Tillsammans utforskar vi vad vi kan göra för att påverka kropp och vardag med tankens hjälp! Fredag 13/2 kl 18.00 Plats: Solkatten, Majorsg 8


  • Efter rening och stresshantering är turen kommen till uppbyggnad av kroppen med Syra/bas – i balans. Två tisdagskvällar kommer två hälsoinspiratörer - Kurt Sandvik och Sara Karlsson - att hålla föredrag om den viktiga syra/bas-balansen. Om vi är ”översyrade” blir vi sjuka eller drabbas av sömnstörningar. Hur vi uppnår balans och får bukt med våra krämpor genom rätt kost och näring ska vi lära oss av Kurt och Sara. 24/2 , kl 18.00 Plats: Järntorget 8, Dövas förening 1 tr.



Borås

  • Första programpunkt är detox, ledd av Marianne Bonnevier. Vi träffas i en föreningslokal på Billdalsgatan 12 i stadsdelen Norrby, kl 16.00 Följande onsdagar: 21/1, 11/2, 11/3 och 15/4.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards