Direktlänk till inlägg 4 februari 2010

Föredrag om fett

Av LHC Västra Götaland - 4 februari 2010 13:33


Det droppade in rejält med vetgiriga människor till föredraget med Solveig Andreasson Kiander i söndags 31 januari. Hela 25 personer hade hittat till Solkatten denna småkalla vintereftermiddag, vilket nog är rekord för vår del.


Föreningen och Projekt Optimism hade alltså bjudit in LCHF-rådgivare Solveig Andreasson Kiander för att vi ville veta mer om fett, fettlever och sockerberoende. Vi hade ju alla fått höra dessför innan att fett är skadligt för levern och att fett kan orsaka fettlever. Men under föredraget berättade Solveig Andreasson Kiander att det tvärtom är kolhydraterna och inte fettet som ger fettlever. Alla, oavsett om man har hepatit C eller inte, mår därför bäst av att dra ned på mängden kolhydrater i maten och börja äta lågkolhydratkosten - LCHF. Värst var potatis som höjde blodsockret väldigt snabbt, annat som var dåligt var bröd, ris och pasta. Ville man ändå fortsätta att äta potatis skulle den vara kall och helst dagsgammal. Man kokade helt enkelt potatisen med skal, lät den stå i kylen ett dygn innan man åt den. Kolhydraterna blev då långsammare, enligt Solveig.


Sedan fick vi veta att om man äter för lite fett fungerar inte levern optimalt. Lite fett ger nämligen för lite galla. För lite galla leder i sin tur till gallstenar. Äter man mer fett börjar levern fungera bättre. Var man van vid en fettsnål kost var det bäst att öka mängden fett successivt för att inte chocka lever och galla för mycket.


Glöm kalorierna. Ät bra fett istället, sa Solveig. Fett kan man inte heller äta för mycket av, sa hon. I alla fall inte om man äter långsamt. Det tar ca 20 minuter för hjärnan att registrera en mättnadskänsla. Äter man lagom med fett till maten behöver man inte känna sig hungrig på ett bra tag efteråt.


Du blir inte fet av fett, fick vi veta. Fett är energi som inte ger insulinpåslag. Däremot gav kolhydrater insulinpåslag och gjorde oss feta.
Vilket fett ska man då välja? Så gott som alla växtoljor innehåller alldeles för mycket omega 6 som är inflammationsframkallande och för lite omega 3 som är antiinflammatoriskt. Ett bättre förhållande mellan omega 3 och omega 6 råder i mättade fetter som smör och kokosfett. Dessa två var att föredra framför växtoljor, sa Solveig.


Om man inte vill äta rent smör kan man tillverka eget Ghee, det indiska smöret. En av föreningens medlemmar berättade att hon under många år gjort sitt eget Ghee. Hon tog ett paket smör och lade ned det i en kastrull. Spisen satte hon på 1:an. Under en timme fick det bubbla varunder hon successivt skummade bort slaggprodukter, Sedan fick det svalna en stund innan hon silade smöret genom ett melittafilter.



Allt vi stoppar i oss påverkar hjärnan, sa Solveig slutligen. Socker är den mest beroendeframkallande ”drogen” av dem alla. Det finns inga universallösningar, men ett sett var att lära sig leva med sitt sockerberoende, se socker som en belöning och skaffa sig sjukdomsinsikt. Solveig uppmanade personer som lider av sockerberoende att undvika mjölksocker och börja äta LCHF –lågkolhydratkost istället.


Förslag på bra mat var:

Smör, kokosfett, kött, fisk, ägg, ovanjordgrönsaker, mjölkprodukter (absolut inga lightprodukter)och bär.
Mat att undvika:

Potatis, ris, pasta, bröd, övriga sädprodukter, frukt, underjordgrönsaker, växtoljor och alla lightprodukter


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LHC Västra Götaland - 13 september 2010 07:51

Istället hänvisas alla till föreningens hemsida. Adressen är www.hepatitc-vg.org   Väl mött!!!!!!!!!!!!! ...

Av LHC Västra Götaland - 25 mars 2010 09:18

Fokusering( för redan anmälda):Steg 2: Uppföljning: Sön 28 mars kl. 10-16 Steg 3: Lör 10 april 10-18, sön 11 april 10-16, uppföljning ons 28 april 17-20 samt ons 5 maj 17-20 OBS nytt datum Vi har flyttar örtträffen 1...

Av LHC Västra Götaland - 10 december 2009 14:26


Nu väntar ett nytt år med nya möljligheter. Vårt arvsfondsprojekt går snart in på sitt sista år. Här är datum för föredrag och sammankomster för vårterminens möten: Göteborg Fokusering( för redan anmälda)Steg 1: 2...

Av LHC Västra Götaland - 19 november 2009 12:41

Göteborg: Matlaget träffas nästa gång söndagen den 6 december hemma hos Lotta. Anmälan till Louise, 0766-41 45 00, senast den 3 december. Vi äter som vanligt LCHF. Borås Vi ses i Borås nästa gång den 8 december och som vanligt kl 16. Anmäl t...

Av LHC Västra Götaland - 1 oktober 2009 09:11


Häromdagen var vi i Matlaget och lyssnade på Annika Dahlqvist, fettdoktorn även kallad. Hon pratade om lågkolhydratkost - LCHF. Intressant och tankeväckande. Nu äter vi förstås redan LCHF på våra träffar och var i stort sett redan frälsta. Vissa a...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards