Direktlänk till inlägg 3 april 2009

Järn och evidensbaserad medicin (del 4)

Av LHC Västra Götaland - 3 april 2009 13:57

Foto: Röda blodkroppar





För en tid sedan kände jag mig trött och krasslig och gick till en allmänläkare. Doktorn var snäll och förstående och tog mängder med blodprover för att hitta felet. Proverna visade bland annat på lågt s-järn.
s- järn 9 (9-34)

Jag blödde inte kraftigt varken från synlig eller osynlig källa och käkar en varierad kost (låt vara vegan med en allt större böjelse för raw food) och en hel del kosttillskott. Förklaringen till det låga järnvärdet kan då vara en infektion i min kropp (urinvägsinfektion visade det sig senare). Den som läst i mina tidigare trådar om järn vet att vid en infektion ”gömmer” kroppen undan järnet från blodomloppet för att inte bakterier, virus, parasiter och cancerceller ska kunna föröka sig. Järnnivån i blodet går då temporärt ned, för att sedan gå tillbaka till normalnivå när infektionen är över. Att äta järntillskott vid ett sådant tillfälle är inte bara förkastligt, det förvärrar också infektionen ytterligare. Kroppen och dess funktioner är således en sinnrik konstruktion som lärt sig hantera faror utifrån och inifrån sedan hednahös tid. Tröttheten hade alltså sin förklaring i en infektion, något som min läkare tyvärr inte förstod. Den snälle och omtänksamme läkaren visste inte bättre än att rekommendera mig järntillskott. Kalla mig feg, men jag var så glad över att ha hittat en vänligt inställd läkare att jag inte kom mig för att säga något om järn och infektion. Istället nickade jag bara lite kort och låtsades hålla med. Visst, sa jag, jag ska äta mer järnrik kost. Samtidigt var situationen en aning prekär, när jag som patient visste att jag visste bättre än doktorn om en så betydelsefull indikation på en infektion. Dessutom hade jag ju hepatit C vilket medför att min kropp ansamlar järn i större utsträckning än friska personer (se tidigare artiklar om järn).

Tyvärr verkar okunskapen kring järn vara allmänt spritt hos vår läkarkår. För ett tag sedan ringde en väninna, vars mamma lider av Alzheimers, och frågade om det fanns andra kopplingar till Alzheimers än b12-brist. Uppslukad av järn som jag varit en tid googlade jag för skojs skull på Alzheimer AND iron. Till min förvåning fick jag 1,2 miljoner träffar. Efter att ha surfat runt en stund bland vetenskapliga studier och allehanda medicinska informationssajter begrep jag att den vetenskapliga världen utanför Sverige sedan länge upptäckt att placket i hjärnan hos vissa alzheimersdrabbade (men också Parkinsons och Huntingtons) bestod av järn. Ingen forskare i de vetenskapliga artiklarna ställde sig frågan vad placket bestod av, utan alla frågade sig hur man fick bort järnet från hjärnan.


Här är ett citat från en av artiklarna:
”The process could provide the first insight into how iron gets deposited in the brain to cause some form s of Parkinson´s & Alzheimer´s and Huntington´s diseasis.” (ScienceDaily Feb, 12 2008).

Fritt översatt:
”Processen kan vara den första insikten i hur järn blir deponerat i hjärnan och orsaka en form av Parkinson & Alzheimers och Huntington”.


Den äldsta artikeln jag fann rörande kopplingen mellan Alzheimers och järn var från 1997 och publicerad i Pubmed, en medicinsk databas högt rankad bland svensk läkarkår. Den senaste artikeln var bara några veckor gammal.

Vad är det som händer i Sverige, undrade jag? För det kan väl knappast inte ligga i patienternas intresse att läkarkåren undanhåller oss väsentlig informat som underlättar ett tillfrisknande? Den moderna svenska sjukvården ska arbeta efter policybegreppet evidensbaserad medicin (EBM). Det är ett snävare koncept än det gamla – vetenskap och beprövad erfarenhet.

"Evidensbaserad medicin är den samvetsgranna, tydliga och omdömesgilla användningen av bästa tillgängliga bevis för att fatta beslut om vård av individuella patienter” - lyder en av förklaringarna till begreppet (Varje landsting tycks ha en egen formulering).

Men lika lite som min väninna fått information av sin mammas läkare att järn är en väldigt onyttig produkt för den som har Alzheimers (eller för den som inte vill ha Alzheimers), lika lite får vi med hepatit C veta att en hcv-infektion minskar kroppens förmåga att hantera järn. Trots att läkare på infektionskliniken letar efter upplagrat järn i levern vid varje biopsi.

Två förklaringar till sjukvårdens tystnad kan jag komma på. Kommer du på fler får du gärna höra av dig. Den ena är att svensk sjukvård inte sysslar med förebyggande hälsovård. Man konstaterar bara fakta, typ: patienten har upplagrat järn i sin lever. Punkt. Då ligger det inte i uppdragets natur att förebygga ett upplagrat järn i levern genom att uppmana till försiktighet med att äta och dricka järnrik föda.

Den andra förklaring är att våra läkare anser att järn är ett alldeles för simpelt ämne. Svensk läkarkår vill ha större ben att gnaga på som kniven, skalpellen och helst av allt receptblocket kan åtgärda än att be patienterna avhålla sig från järn. Eller stämmer inte det? Det skulle vara väldigt roligt ifall någon läkare vill kommentera varför ingen som arbetar på infektionsklinikerna avråder patienterna från att äta för mycket järn.

Länkar
Ny medicin
http://www.nymedicin.com/news/2005/12/09/Kan_man_lita_pa_Evidensbaserad_Medicin.html
ScienceDaily Feb, 12 2008
Iron banded worms drying out of blood could be linked tol Parkinson´s and Alzheimer´s)
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080209080452.htm














 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LHC Västra Götaland - 13 september 2010 07:51

Istället hänvisas alla till föreningens hemsida. Adressen är www.hepatitc-vg.org   Väl mött!!!!!!!!!!!!! ...

Av LHC Västra Götaland - 25 mars 2010 09:18

Fokusering( för redan anmälda):Steg 2: Uppföljning: Sön 28 mars kl. 10-16 Steg 3: Lör 10 april 10-18, sön 11 april 10-16, uppföljning ons 28 april 17-20 samt ons 5 maj 17-20 OBS nytt datum Vi har flyttar örtträffen 1...

Av LHC Västra Götaland - 4 februari 2010 13:33


Det droppade in rejält med vetgiriga människor till föredraget med Solveig Andreasson Kiander i söndags 31 januari. Hela 25 personer hade hittat till Solkatten denna småkalla vintereftermiddag, vilket nog är rekord för vår del. Föreningen oc...

Av LHC Västra Götaland - 10 december 2009 14:26


Nu väntar ett nytt år med nya möljligheter. Vårt arvsfondsprojekt går snart in på sitt sista år. Här är datum för föredrag och sammankomster för vårterminens möten: Göteborg Fokusering( för redan anmälda)Steg 1: 2...

Av LHC Västra Götaland - 19 november 2009 12:41

Göteborg: Matlaget träffas nästa gång söndagen den 6 december hemma hos Lotta. Anmälan till Louise, 0766-41 45 00, senast den 3 december. Vi äter som vanligt LCHF. Borås Vi ses i Borås nästa gång den 8 december och som vanligt kl 16. Anmäl t...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kontakt

s.louise@telia.com

Omröstning

Har du blivit erbjuden phlebotomy (åderlåtning) på infektionskliniken någon gång?
 Ja
 Nej

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Gästbok

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards